ponedjeljak, 27. ožujka 2017.

Ucjena u školskom wc-u

Hana je itekako dobro znala što je Tesa snimila. Zapravo, koga je snimila. Taj netko bila je ona. I što će sada s tom snimkom? Pokazati je svima u školi? Dostaviti je kao anonimnu pošiljku njezinoj mami?
Cijelu noć nije spavala. Stalno se okretala i razmišljala što će Tesa napraviti.
Ujutro se ustala umornija nego što je bila kada se vratila kući. Nije ni doručkovala, samo je brzinski popila kakao. Vukla se prema školi poput prebijene mačke. Onaj kakao kao da se pretvorio u tone kamenja koje se sada kotrljaju njezinim želucem.
Uspinjala se stubištem prema učionici gdje će ih dočekati uvijek nasmiješena Klarićka. Vidjela je Karla kako razgovara s nekom djevojkom iz drugog razreda. Nije ju bilo briga. Osjetila je kako joj je netko položio ruku na rame.
“Bok, djevojčice!ˮ pozdravila ju je Tesa, značajno prevrćući mobitel među prstima, ravno Hani pred nosom.
Najradije bi je ošamarila, tu, na hodniku, pred svima.
No, umjesto toga, ušla je u razred i sjela na svoje mjesto. Marin je gledao u neku nepostojeću točku ispred sebe. Nije ga pozdravila. Izvadila je bilježnicu u koju će zapisivati beskrajne monologe o Davidu Jeromeu Sallingeru.
- - -
Ni nakon tjelesnog nimalo nije živnula. Jedino ju je tješilo što je konačno odradila današnji dan. U svlačionici je prišla Tesi i rekla joj: “Pričekaj me trenutak, moramo razgovarati.ˮ
“Ma naravno”, bezbrižno je odgovorila.
Ostale su same. Tišina je bila oštra poput stakla.
“Ok, što hoćeš?” započela je Hana.
“Pa sad... hoću... hoću...” lupkala je prstima po ormariću.
“Daj, Tesa, skrati priču!ˮ
“A ne, ne, ova priča je tek započela”, ponovo je stala prebacivati mobitel iz ruke u ruku. “Mogla bih ovo pustiti na Fejs. Ili na Instagram. Zamisli koliko bi taj filmić imao lajkova! A tek komentara?! Više od ijedne moje fotke! Zato, Hanice, sada moraš slušati mene.ˮ
“Pitala sam te, što hoćeš?ˮ
“Gle, približava se kraj školske godine i u velikom sam zaostatku s nekim predmetima. Recimo, sa zemljopisom. Zato ćeš mi TI napisati referat o reljefima koji ću JA predati profesorici. A onda ćeš ponoviti to isto, ali za povijest. Ili za fiziku. Kužiš? Nije komplicirano. Ups, zaboravila sam, dat ćeš mi i svoje zadaće da ih prepišem. Ok?ˮ
Hana je šutjela. Osjećala je divlje otkucaje srca. Dlanovi su joj bili hladni i nekako ljepljivi.
“Ok?” ponovila je Tesa.
“Da”, kratko je odgovorila Hana.
“Dogovoreno! I da, još nešto... Mislim da me nisi ozbiljno shvatila kada sam ti rekla da se kloniš Karla. Jesi li sada razumjela?” iznova je posegnula za mobitelom.
Pa zar Tesa još ne kuži da je Karlo prekinuo s njom? Nije moguće da je toliko glupa! Nije moguće da joj to nije rekao? Karlo nije takav seronja!
“Osim toga, sigurna sam da bi Marin promijenio mišljenje o tebi kada bi te vidio kako rigaš. Fuj! Što ti misliš?ˮ
Na putu do kuće smišljala je kako zaustaviti Tesu, no ništa joj pametno nije padalo na pamet.
- - -
Tesa sjedi na svom krevetu. Zagrlila je veliki jastuk u obliku srca i gleda kroz prozor. Misli na Hanu. Te su se večeri svi napili do besvijesti! I ona. Kada se samo sjeti kako je teturala i pjevala one narodnjačke hitove... Ma fuj! Ok, snimila ju je kako povraća u kupaonici. Pa nije valjda ona kriva što se Hana onako napila! Je li je prisiljavala da pije? Nije! Je li joj nalijevala piće u grlo? Nije! Dakle, sama si je kriva. Zapravo, i dobro da ju je snimila. Bila je to sjajna prilika da joj se osveti za Karla, koja se ukazala samo tako, a da nije morala ni prstom maknutu. Jer, što jedna balavica poput nje ima tražiti s Karlom? Nikako joj nije bilo jasno što je vidio u toj frikuši. Dobro, zgodna je, ali je maknuta sto na sat. U zadnje je vrijeme vidi kako se druži s onom luzericom Barbarom. Kako je ta glupača dobro izgledala na njezinom rođendanu! Bila je uvjerena da joj je Hana pomogla u odabiru odjeće. A kako joj je tek kosa bila sjajna. I tako je ogavna patka postala labud!
Zahvaljujući toj snimci, Hanu je iskoristila i za pisanje zadaća i referata. A ona joj jednostavno nije mogla reći NE. Sjajno! Uostalom, već joj je bila objasnila one glasovne promjene kada vrabac prelazi u vrapca. Ispričala joj je usput kako nastaju glasovi da joj je to čak bilo i zanimljivo. Dovoljno je bilo složiti tužan izraz lica i hop, Hana se ulovila u njezinu zamku. Stvarno, ali stvarno je naivna, zaključila je Tesa.
Dohvatila je knjigu Greška u našim zvijezdama i počela je čitati. Još ću zbog te male glupače zavoljeti hrvatski!

Stavit ću te na Facebook!

(fotografija: pexels.com)

Nema komentara:

Objavi komentar