petak, 3. ožujka 2017.

Svađa s mamom i lupanje vratima

Tesa je bila izvan sebe od bijesa. Karlo je pozvao Hanu na doček Nove! Hanu! Ne, ne, to neće proći samo tako, bez posljedica, ne zvala se ona Tesa Horvat. Što ta mala sebi umišlja, tko je ona? Tu joj je informaciju, naime, odmah dojavila Monika iz drugog razreda koja je jučer bila u stanu na adresi Adamićeva 5.
Mama još spava. Jutros kada je došla kući, u stanu je vladala potpuna tišina. Odškrinula je vrata njezine spavaće sobe i ugledala je kako leži na krevetu, prekrivena plahtom preko glave. Novu godinu je provela u društvu svojih prijateljica. Mora da su se iznapijale do besvijesti, pomislila je bijesno Tesa i treskom zatvorila vrata. Otišla je do kuhinje, uključila štednjak, izvadila tavu i ispekla si dva jaja. Otvorila je košaricu s kruhom koja je bila prazna. Iz hladnjaka je uzela teglicu s krastavcima i majonezu. Nije baš nešto, ali kao da ima nekog izbora? Vrtjela je nezainteresirano vilicom. Na kraju je pojela samo jedno jaje. Ostalo je bacila u kantu za smeće.
Krenula je u kupaonicu, napunila kadu vodom i zapalila par mirisnih svijeća. Sada mora razmišljati, ali prije toga mora se opustiti.
Utonula je u vrelu vodu ispruživši se cijelim tijelom ispod površine. Potom je izronila, okružena mjehurićima mirisne pjene. Koža je peče, no istovremeno joj to i godi. Osjetila je da se počinje opuštati.
Lana, djevojka s kojom je Tesa nekoć trenirala skokove u vodu, priredila je novogodišnju zabavu u svom stanu. Za probrano društvo, naravno. Tesa je danima bila zaokupljena pripremama. Za najluđu noć u godini odabrala je kratku majicu zlatne boje sa šljokicama koju je bila kupila u Milanu, crne tajice i zlatne cipele čija je peta iznosila najmanje deset centimetara (u njima je hodala bez ikakvih problema, kao da je godine i godine provela na modnim pistama). Plava kosa padala joj je preko ramena u velikim uvojcima. Lice je našminkala do savršenstva. Opet će svojom pojavom zasjeniti ostale djevojke. Uostalom, to joj je i namjera. Lana se pobrinula da sve bude fancy. U ponoć su nazdravile nekim skupim šampanjcem u visokim kristalnim čašama. Snimila je brdo fotki kojima je odmah zatrpala Facebook i Instagram. Ionako je znala da će imati na stotine lajkove i izmamiti uzdahe onih koji su Novu morali dočekati sa starcima. A vrhunac večeri trebalo je biti after party s Karlom. Kada pak objavi te fotke, pokorit će cijelu školu.
No, došavši u Adamićevu 5, njezinom razočaranju nije bilo kraja. Naime, Karlo se ubio od cuge. Koje sranje! Pa ne može se fotkati s tom pijanom budalom! Kako joj je samo išao na živce. Ali dobro, preživjet će ona to jer ipak se radi o najzgodnijem frajeru u školi.
Nije imala pojma što se u međuvremenu dogodilo.
Ponovo klizne ispod površine. Čuje otkucaje vlastitog srca. Prolaze sekunde. Kad je bila mala, mama ju je vodila na more. Ronila je do iznemoglosti u plićaku, s onom smiješnom maskom i dihalicom, i vikala: Mama, mama, gledaj me! A mama ju je gledala, smiješila je i pljeskala joj. Potom bi je umotala u ručnik i držala je tako u naručju dok se ne ugrije. Prošla je minuta. Izronila je glasno izdahnuvši. Ne želi se prisjećati tih trenutaka. Previše su bolni.
Uostalom, ona sada ima drugog posla – pozabaviti se onom balavicom Hanom.
“Tesa!” dopro je do nje Lidijin glas.
“Čekaj, u kupaonici sam!ˮ
Ušavši u dnevni boravak, mama je sjedila na kauču u spavaćici. Kosu je svezala u rep koji je zamotala nekoliko puta i pričvrstila ga velikom špangom od mahagonija (Markov poklon iz Afrike).
“Kad si došla kući?” drsko ju je upitala.
“Mila, sretna ti nova godina”, Lidija joj se približila želeći je poljubiti.
“Nešto sam te pitala?ˮ
“Ne znam... oko četiri... možda pet... Kako je tebi bilo kod Lane?” pokušala je nekako zaobići njezina sve eksplozivnija pitanja.
“A što si radila vani do pet ujutro? Cugala s onim svojim milfačama?ˮ
“Tesa, čuješ li ti sebe? Zašto si uvijek tako ljuta na cijeli svijet? I tako nezadovoljna?” rukom je prošla kroz njezinu kosu. “Pa imaš sve...ˮ
“Očajno izgledaš! Saberi se već jednom! Nemaš dvadeset godina!” počela je vikati.
“Koliko se ja sjećam, dogovorile smo se da ćeš ti biti kod Lane, a ja ću s Tinom, Sanjom i Ivanom ići malo van. I to je sve! Ionako nikada nigdje ne idem. U čemu je opet problem?ˮ
“Da te tata vidi... Želudac bi mu se preokrenuo!ˮ
“Marko je znao gdje sam bila, ako je to ono što te zanima. Gle, znam da ti tata nedostaje. Nedostaje i meni.ˮ
“Ma ništa ti ne znaš! Ups, pogriješila sam. Ti znaš samo paziti na svoje nokte koje prethodno izgrizeš do krvi. Kao da te nisam vidjela. Odvratno! I da, zaboravila sam, brinuti se o ružama. Eto, to je sve što ti znaš! Na tatin račun, naravno!ˮ
Ustala se s kauča i zalupila vratima. Lidija je ostala nepomično sjediti. Zašto je, dovraga, opet nestala u svojoj sobi? Ali sada nema živaca za njezine ispade. Treba joj tuš, a zatim kava.
Izašla je iz kupaonice nakon pola sata. Kosu je omotala ručnikom. Kava bi trebala barem malo ublažiti nadiruću glavobolju. Jučer, da, jučer je bila na dočeku s prijateljicama u jednom pubu. Dobro, možda je mogla doći kući malo ranije, ali, eto, nije. Vrijeme je proletjelo u trenu. Pa to nije razlog da se Tesa sada ljuti na nju! Osjećala se tako dobro, nakon dugo vremena. Tina joj je predložila da zajedno upišu tečaj životnih vještina. I još joj pripomenula kako je vrijeme da konačno malo živne i izađe iz te depresije.
Lidija je na prvi pogled imala sve dijete, supruga, lijepu kuću, lagodan život. Ali često je znala pogledavati po Facebooku svoje poznanice i prijateljice koje danas imaju uspješne karijere. A ona? Niti ima posao niti može izaći na kraj s vlastitom kćeri.
Tesa, njezina Tesa, vječno nezadovoljna i ljuta na cijeli svijet.
Otpila je zadnji gutljaj kave i krenula u kuhinju skuhati si još jednu. Espresso iz automata talijanskog, naravno, nekakvog svemirskog dizajna. Gotovo da i nije znala čemu služe svi oni silni prekidači.
Dok je Tesa bila malena, još se nekako snalazila. Vodila ju je na more, u lutkarsko kazalište, na razne pričaonice, likovne radionice, a često su i zajedno kuhale. Još se živo sjeća njezinih ručica uronjenih u brašno koje je letjelo na sve strane. Ili tragova čokolade na ustima. Tesa je bila lijepa i pametna djevojčica koja je oduvijek plijenila pažnju. Lidija je bila ponosna. Konačno da je i ona u nečemu uspjela.
No, kako je Tesa odrastala, postajalo je sve teže i teže. Više nije bila djevojčica kojoj je mama centar njezinog malog svijeta. Postala je svojeglava. Imala je tisuću i jednu želju. Jedan je mjesec željela ići na balet, a već idući na tenis. Potom pak na plivanje, da bi konačno nekoliko godina trenirala skokove u vodu.
Sve je bilo onako kako je ona željela. I točka. Kada bi nešto naumila, nije bilo uzmaka. Znala je biti slatkorječiva, danima u nešto uvjeravati Lidiju dok ona, po običaju, ne bi popustila; plakati ili satima biti zatvorena u svojoj sobi sve dok se Lidija ne bi pojavila sa željenom igračkom; kasnije s haljinom iz Max Mare; ili Gucci torbicom. Tada bi je obasula poljupcima. To se ponavljalo iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu. A kada bi tek Marko došao s broda... Objesila bi mu se oko vrata, zatreptala okicama i već se sutra odlazilo u shopping u Milano. Ili na vikend u Pariz.
Lidija je rukama obujmila vrat. Aparat je počeo pištati. Dohvatila je šalicu, doduše malo prerano, i ispekla si ruku na pari. Kava se izlila po bijeloj površini i podu.
“Dovraga sve!” ljutito je viknula.

Skinula je ručnik s glave, bacila ga na pod i ohladila ruku pod mlazom vode.

Stavit ću te na Facebook!

(fotografija: pixabay.com)

Nema komentara:

Objavi komentar