četvrtak, 2. ožujka 2017.

Kada Novu dočekaš na otvorenom, a starci o tome nemaju pojma

Pripreme za Novu godinu bile su na vrhuncu. Preostala su još samo tri dana! Hanine ocjene na kraju prvog polugodišta bile su vrlo dobre, a vladanje uzorno, i to je bilo njezino oružje kojim će na vrijeme otpočeti pregovore s mamom oko dočeka.
Ovog je Božića od mame dobila toliko željeni poklon – crne cipele srednje visoke pete. Njezinoj sreći nije bilo kraja. Ona je pak mami poklonila knjigu Christiane Northrup Boginje ne stare i veliku čokoladu.
Dakle, sada je imala sve što joj treba: kratku haljinu cvjetnog uzorka, sjajne najlonke i nove cipele. Naime, mama nije imala nikakve primjedbe jer je znala da će Hana Novu godinu dočekati s Ivom i Mijom u Aninom stanu. Ona će je ionako odvesti i ujutro doći po nju. Osim toga, čut će se i mobitelima, a uzela je i brojeve Aninih roditelja. Jer, nikad se ne zna.
Hana je skakutala po stanu, pjevušila i ljubila mamu. Ovo je prva Nova godina koju će dočekati izvan kuće, sama, u društvu najboljih prijateljica.
Navečer, na Staru godinu, Hana je bila spremna. Otuširala se, oprala kosu, ispeglala onaj pramen koji joj je padao preko očiju, nanijela na kosu nekakav sjajni lak i usnice premazala sjajilom. Potom je spremila svoju pidžamu i velike papuče sa zečjim ušima.
“Malena moja, tako si lijepa”, mamine su se oči zasuzile.
“Hvala!” Hana se naklonila poput kakve princeze na svečanom balu.
“Dobro, ako imaš sve, možemo krenuti”, Lora je uzela ključeve automobila.
“Ti ćeš onda biti kod bake i djeda?ˮ
“Da, znaš baku, skromna večera od pedeset sljedova.ˮ
Ostavivši je pred Aninom zgradom, još joj je jednom ponovila:
“Onda, sve smo se dogovorile. Ujutro dolazim po tebe. Čujemo se još u međuvremenu. Lijepo se provedi i pozdravi prijateljice.ˮ
“Hoću, hvala, i ti isto. Cmok!ˮ
Hana se uspela stubištem na četvrti kat i pozvonila. Otvorila joj je egzaltirana Ana, a iza njezinih leđa provirile su Iva i Mija.
“Hi! Upadaj!ˮ
“O, kako ste se sredile, kao da ćemo Novu dočekati u Tesinom društvu!” ironično je dobacila Hana.
“A ti, kao, nisi”, primijetile su. “Vidi, vidi, nove cipelice. Vau!ˮ
Anini roditelji bili su spremni za izlazak. I oni su im još jednom ponovili kućna pravila. Unaprijed su im zaželjeli sve najbolje u novoj godini i nestali kroz ulazna vrata.
“Nećeš vjerovati! Nećeš vjerovati!” stala je ponavljati Ana.
“Što neću vjerovati?” upitala je Hana.
“Starci su otišli kod onih frendova i neće ih biti do... tri ujutro! A to znači da... Novu možemo dočekati u gradu!ˮ
“Ali ja sam mami rekla da ćemo biti kod tebe doma i...” započela je Hana.
“Ma daj, Hana, ovo je prilika kakva se ne propušta! Kao da idemo ne znam gdje! Bit ćemo do jedan u gradu, a onda se vraćamo ovdje. Nitko neće saznati. Daj, nemoj biti partibrejkerica!” Iva i Mija podržavale su Anin prijedlog.
“Dobro, ok”, pristala je Hana koju uopće nije trebalo dugo nagovarati na takvo što.
“To je moja cura! A sada, moramo te malo srediti. Idemo u kupaonicu!” Ana ju je povukla za ruku.
Hana je sjedila na kadi dok je Ana na njezino lice nanosila tekući puder. Potom joj je velikim kistom lagano zarumenila obraze. Na kapke je nanijela tamnosivo sjenilo, sigurnom rukom povukla crtu eyelinerom, a trepavice premazala debelim slojem crne maskare. Usnice je naglasila ružem boje jagode. I utopila je u oblaku parfema.
“Evo, pogledaj se!ˮ
Hana je otvorila oči. Nije mogla vjerovati koliko se njezino lice promijenilo u pet minuta.
“Mrak!ˮ
Ana ju je potom uvela u dnevni boravak gdje su se Mia i Iva pobrinule za muziku. Njihov je izbor bila Taylor Swift. Plesale su i pjevale, prenemažući se i izvodeći svakojake grimase. Da vidi takvo što, slavnu bi pjevačicu hitna odvela na reanimaciju.
“Ajme, grozne ste!” smijala im se Hana.
“Djevojčice”, rekla je Ana oponašajući Tesu, “jeste li spremne? Krećemo!ˮ

Stavit ću te na Facebook!

(fotografija: pixabay.com)

Nema komentara:

Objavi komentar