petak, 24. ožujka 2017.

Tulum koji se pretvori u katastrofu

Pripreme za proslavu Tesinog rođendana sve su se više zahuktavale. Najvažniji dogovor vrtio se oko toga koliko će se pića nabaviti, alkoholnog, naravno, a da starci pritom to ne saznaju (dobro, i nešto hrane). Za to su se pobrinule Tesa, Liza i Roberta. Utrpale su u svoje torbe svega i svačega: bijelog vina, Cole, votke, juicea, Red Bulla, Brendyja i šteke cigareta.
U razredu su se dogovorili čiji će starci voziti do Gorskog kotara. Lora je povela Anu, Miju i Ivu. Prije no što su izašle, još ih je jednom zamolila da paze na sebe i jave joj se ako išta zatrebaju.
Hana baš i nije bila najbolje raspoložena.
Naime, dan prije Tesinog rođendana, što znači jučer, u petak, poslala je Karlu poruku kako ne može doći kod njega ovaj vikend jer joj frendica slavi rođendan, a to nikako ne može propustiti. Nije mu mogla reći stvarni razlog: Bojim se! I ne znam želim li to napraviti s tobom! Karlo je nije nazvao nakon što mu je poslala poruku, kako je bio rekao. Ili je barem ona mislila da je rekao. S Marinom i nadalje nije razgovarala. A mama još uvijek nije razgovarala s tatom.
Vikendica Tesinih roditelja bila je smještena na jezeru. Drvena kuća, ne odviše velika, prostirala se na dva kata. Mora da je predivno ovdje u proljeće kada procvjetaju ruže, pomislila je melankolično Hana. Ili zimi, kada padne snijeg, a ti si pored kamina i gledaš kroz prozor svu tu bjelinu kojoj nema kraja. Ili ljeti, kada možeš ubrati šumske jagode i ležati pored jezera. I s Marinom gledati u zvjezdano nebo jer jedino bi mi on mogao pokazati sva ona kola i zviježđa, možda i pokoji planet ili satelit.
“U prizemlju je kuhinja, dnevni boravak i kupaonica, a na katu su sobe. Ostavite svoje stvari gdje hoćete, ali samo da se zna – ja spavam na krevetu”, rekla je Tesa i stala vaditi boce alkohola. “Bit će nam dovoljno, nadam se”, hihotala se.
I tako je krenulo. Neke su djevojke pustile One Direction. Tesa, Roberta i Liza svakoga su zapitkivale što želi i smiješale mu željeno piće. Muzika je treštala tako da su morali nadglasavati jedni druge.
“A ti, Hanice, što ti piješ?” upitala ju je Tesa.
“Imaš Cider
Cider?! Ma daj, molim te, Cider nije pi-će”, naglasila je to piće kao da je Hana slaboumna. “Želiš li možda koji sokić?” pogledala ju je kao da se obraća djetetu u vrtiću. “Imamo naranču, jabuku, Colu, Fantu...ˮ
“Može onda juice votka”, prekinula ju je Hana.
“Ti su cura za moju ekipu!ˮ
I Hana se već našla s čašom u ruci nečega što joj se uopće nije pilo. Pogledom je potražila Marina. Bio je u društvu Luke i Denisa. Ispijali su nešto iz limenki. Otkako su došli, nije ju ni pogledao, kao da ne postoji. Kreten! zaključila je. Barbara je sjedila s nekim djevojkama, pričala i smijala se. Djelovala je uistinu sretno. I baš je bila zgodna u toj novoj robici. Hajde da je Tesa nakon svega učinila barem jedno dobro djelo, Hana se zadovoljno nasmiješila i pridružila se Ani, Ivi i Miji koje su već lagano bile opijene Tesinim mješavinama.
Do osam navečer One Direction, Maroon5, One Republic i Ed Sheeran ustupili su mjesto narodnjacima koji su zavijali o nesretnim ljubavima.
Kako je vrijeme odmicalo, ekipa je sjedila na podu, neki su vegetirali, a neki lupetali o svemu i svačemu; cigarete su im ispadale iz ruku ostavljajući trag na tepihu.
I Hana je praznila čaše votke koja sada nije imala tako ogavan okus kao na početku. Zapalila je i svoju prvu cigaretu, odnosno cigarete. Ukratko, bila je mrtva-pijana. I više je ni za što nije bilo briga. Imala je osjećaj kao da se zaputila toliko željenom Cestom 66 na svoje životno putovanje. Sve je sada bilo samo zakopana prošlost.
Dohvatila je mobitel i utipkala poruku:
Kaarlo zasto mu se ne javljas.
Pa još jednu:
Hoces mi sw javuti
I onda još jednu:
Ovdhe je totakno… Zapuli smo se ono ful
I konačno:
Tiii si takko zgodan...........
U međuvremenu se netko dosjetio da bi mogli nešto pojesti. Nutella se tako mazala na kriške sira, a pašteta na kekse. Kao da je nekoga bilo briga, uostalom.
Od svih tih pogubnih kombinacija Hani je toliko pozlilo da nije mogla obuzdati nagon za povraćanjem. Odjurila je u kupaonicu i zagrlila wc školjku. Nije imala snage ustati se i isprati usta. Zaspala je na podu.
A Tesa... Tesa je stajala iza nje i sve to snimila mobitelom.

Stavit ću te na Facebook!

(fotografija: pexels.com)

Nema komentara:

Objavi komentar