ponedjeljak, 13. ožujka 2017.

Ostaviti prošlost za sobom i biti slobodan

Danas je u školi bilo kao i inače – uglavnom nezanimljivo. Veliki je odmor provela u društvu Ane, Mije i Ive, ali sada se s njima osjećala nekako drugačije. Kao da im je neugodno u njezinoj blizini. Svako malo bi pogledavale prema Tesi. A ona je bila okružena svojim satelitima i nijednim pokretom ili izrazom lica nije odavala uznemirenost. Ukratko, bila je ista kao i inače. Iva i Mia još su i nastojale voditi kakav-takav razgovor, ali Ana je uglavnom šutjela i pogledom prelazila s jedne na drugu stranu školskog dvorišta. Bilo je i više nego očito da jedva čeka zvono koje će okončati ovu nelagodnu situaciju. Pet minuta prije početka sata Hana je uzela svoj ruksak i krenula prema učionici. Ovo više jednostavno nije mogla (a, uostalom, i nije morala) podnijeti. Anu nije ni upitala zašto joj jučer nije odgovorila na poruku. Nije imalo smisla.
Poslije nastave ugledala je Anu i Miju kako sjede u obližnjem kafiću. Nisu je pozvale da im se pridruži. Kao da bi i htjela. S Ivom je krenula prema autobusnoj stanici, jedva čekajući da se domogne kauča.
- - - 
Hana se vukla po kući ili bi se pak zatvorila u svoju sobu, slušala muziku i čitala knjige kojima bi se opskrbila u obližnjoj knjižnici da si prikrati dan, pogotovo vikend.
Mama ju je, primijetivši promjene, znala upitati o čemu se radi, no Hana bi odgovarala kako mora učiti ili da joj se pak ne da nigdje izaći.
Razmišljala je o svemu i svačemu. A ponajviše, naravno, o Tesi. Premda je očekivala osvetu najgore moguće vrste, ona je izostala. I to joj nikako nije bilo jasno. Nije moguće da se Tesa promijenila preko noći? Hana je bila sto posto uvjerena da nešto smišlja, ali nikako nije mogla dokučiti što. Kako god, mora biti na oprezu.
U tišini vlastite sobe zamišljala je kako će jednog dana krenuti na put. Sama. Dobro, ne baš sama. Ponijet će sa sobom i nekog psa. Beaglea, recimo, oni su mali, ali u srcu veliki psi snažnog karaktera. Nazvat će ga Jason. Kamo bi mogla otputovati? Odgovor je uvijek bio isti – prijeći će put od istočne do zapadne američke obale Cestom 66. Bit će to njezin put u slobodu. Zaboravit će pritom sve svoje probleme, učinjene pogreške, društvena pravila, ma zaboravit će cijelu svoju prošlost. Vozit će se divljim krajolicima Illinoisa, Missourija, Oklahome, Kansasa, Teksasa, New Mexica i Arizone pa sve do Kalifornije. Za svoje je putovanje odabrala i auto – američki Cadillac, ali ne ove nove modele, nego onaj dugački iz 60-ih, crvene boje, s pomičnim krovom. Jason će sjediti pored nje. Putovat će u neko toplo doba godine, recimo u proljeće ili rano ljeto, tako da mogu otvoriti krov i uživati u laganom povjetarcu. Pritom će zastati u neki od restorana koji su uspjeli sačuvati nekadašnji retro izgled – velike crno-bijele pločice koje prekrivaju pod, visoke stolice poredane duž šanka i fotelje od umjetne kože, plave ili crvene, smještene sa svake strane stolova ispod prozora. Sa zida će joj se smiješiti Jack Kerouac, Allen Ginsberg, James Dean, Ernest Hemingway i Marilyn Monroe. Sjest će za šank i naručiti američku pitu od prhkog tijesta s jabukama. Konobarica će joj uliti filter-kavu iz velikog staklenog vrča. Ona će, naravno, biti odjevena poput Audrey Hepburn koju sada gleda u svojoj sobi kako u ruci drži dugačku tanku cigaretu – bijela bluza, hlače do gležnja na crveno-narančaste pruge i bijele balerinke. Zatim će krenuti dalje. Potom će se zaustaviti na benzinskoj kako bi natočila gorivo. U sumrak će se parkirati ispred nekog motela, jednokatnice s neonskim natpisom, i uzeti sobu s velikim prozorima bez zavjesa. Naručit će dva hamburgera i pomfrit (pa ne može baš uvijek razmišljati o zdravoj hrani), jedan za sebe, drugi za Jasona. Umorna od puta, uvući se u krevet. Jason će spavati sklupčan na podu. Sobu će povremeno osvijetliti automobili u prolazu. I tako će ona i Jason putovati danima, sve dok ne stignu u toplu Kaliforniju. Savršeno! Obećala je samoj sebi da ova priča neće ostati zaboravljena u njezinoj mašti.

Stavit ću te na Facebook!

(fotografija: pexels.com)

Nema komentara:

Objavi komentar