srijeda, 5. travnja 2017.

Zadnji dan škole na plaži

Snimke i nadalje nije bilo na Facebooku. Hana ni sama više nije znala može li se opustiti, ali potpuno opustiti. Još uvijek ju je mučilo pitanje zašto je Tesa nije objavila. Da bi saznala odgovor, morala bi je pitati, a to definitivno nema namjeru.
Ove je godine ljeto došlo naglo, jednako kao što u ranu jesen počinje nadirati olujno nevrijeme nošeno jugom.
I tako, korak po korak, osvanuo je i taj dan – kraj školske godine. Razred je odlučio da će ga proslaviti na nekoj od gradskih plaža. I opet su krenuli dogovori tko će i koliko cuge nabaviti, no Hana ovoga puta u tome nije željela sudjelovati. Samo je zamolila Luku da kupi par Cidera po svom ukusu. Pogledao ju je kao da se ovoga trena spustila među Zemljane.
Naoružani bocama i štekama cigara, krenuli su na plažu. Mjesta baš i nije bilo s obzirom da je tako sjajna ideja pala na pamet i drugim razredima.
Hana je rasprostrla svoj ručnik, raširila ruke i legla. Kakva godina, pomislila je. Duboko je udahnula i zagledala se u nebo koje je pomalo počelo poprimati one crvenkaste nijanse.
“Daj, što si tu legla?” prenuo ju je Anin glas. U rukama je držala cigaretu. “Idemo tamo, bliže Luki i ostalim dečkima. Hoćeš dim?ˮ
“Ok. Ne, neću”, Hana je skupljala svoje stvari spremna na evakuaciju. Pogledom je potražila Marina. Naravno, bio je u Lukinom društvu. Cerekali su se i otvarali limenke nečeg zasigurno alkoholnog. Zar ih je već uhvatilo?
Ondje su već bile Iva, Mia i Barbara. Hana je otvorila Cider od jabuke, otpila gutljaj i pružila bocu Barbari.
“Na kraju svega, zaslužile smo osvježenje”, nasmiješila joj se.
“Da ne povjeruješ”, Barbara je u jednoj rečenici sažela cijelu godinu. “A ljeto je tek počelo. Sunce, more, kupanje... jedva čekam.ˮ
Iz pravca mora do njih je doprlo kreveljenje. Hanu je podsjetilo na buku koja se širi iz kokošinjca. Tesa, Liza i Roberta prenemagale su se u plićaku, odjevene u kupaće kostime. I, to se podrazumijeva, plijenile pažnju muškog roda svojim skladnim tijelima.
“Znaš što, mislim da ću se izbljuvati”, dobacila je Mia.
“A ne, ne, ja to ne želim ponoviti”, zaključila je Hana.
“Gdje nam je Ana?” upitala je Iva.
Djevojke su se istovremeno okrenule, no Luke više nije bilo. Marin je ležao na kamenju držeći u desnoj ruci cigaretu. Dobro to njemu ide. Tko bi rekao?
“I, tko je od slavnih fizičara bio opaki pušač?” upitala ga je Hana legnuvši pored njega.
“Hugh Everett III., američki fizičar koji je predložio višesvjetnu interpretaciju kvantne mehanike”, rekao je Marin otpuhujući dim. “Na kraju je umro od srca jer je previše pušio i cugao.ˮ
“Koji si ti lik!ˮ
“Hoćeš?” pružio joj je smotanu cigaretu.
“Ajde, daj, ali samo jedan dim.ˮ
Ipak bi bilo glupo da cijela večer ostane na Cideru. Povukla je i proslijedila mu natrag cigaretu.
“I, što misliš raditi ovog ljeta?” upitala ga je Hana.
“Pošteno se naspavati. Pročitati neke knjige. Ići na more. A ti?ˮ
“Više-manje isto. Ne ideš nigdje?ˮ
“Možda na par dana sa starcima, ali ništa više od toga.ˮ
“Ni ja. Ali imam feeling da će ovo ljeto biti... nekako drugačije. Osim toga, uskoro mi je rođendan pa moram osmisliti kako ću ga proslaviti.ˮ
“Račica.ˮ
“Da. A ti?ˮ
“Lav.ˮ
“Kao...” Hana ga je značajno pogledala.
“Erwin Schrödinger”, Marin se nasmijao. “Tip je ostao poznat po svojoj mački.ˮ
“Kul! Meni su mačke zakon!ˮ
Marin je položio svoju ruku na njezinu, a Hana je ispreplela svoje prste o njegove. Neko su vrijeme tako ležali osluškujući međusobno disanje.

Stavit ću te na Facebook!

(fotografija: pexels.com)

Nema komentara:

Objavi komentar